Lady Helmsman Web Forum

Frågor och tankar kring havets vackraste båt
Lady Helmsman Web Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Ev köp av Lady

Hej,
Jag funderar på att lägga ett bud på en tidig Lady som står uppställd på ett varv och som inte har varit i sjön på minst 10 år. Den har dock ett eftersatt skick och bla har den en svullnad i fören efter en frysskada när ankarboxen blev full och frös och därtill har vattentanken frusit och sprängts. Det jag undrar, som jag hoppas någon av er som äger Ladys har kännedom om, är hur skrovet är uppbyggt? Såvitt jag förstår är det enkellaminat i skrovet under vattenlinjen, men balsalaminat i överbyggnaden och i friborden en bit ner. Är det korrekt? Hur långt ner sträcker sig i så fall balsalaminatet? Har någon av er någon erfarenhet av skrovskador och lagningar av detta?

Re: Ev köp av Lady

Balsasanwichen börjar straxt över vattenlinjen. Skrovet ät plastat i två halvor som sedan laminerats ihop, så längs centerlinjen är det ett par dm sanwichfritt ovan vattenlinjen också.

Vattentanken ligger lös så den är bara att byta, frågan är om vattnet från den frusit någon annan stans vintern efter.

Det låter som ett rejält projekt, men om du är skapligt händig ska det nog gå bra. Alla initiativ att rädda en gamal illa medfaren dam uppmuntras och du får gärna höra av dig om du har fler frågor.

Re: Re: Ev köp av Lady

Tack för svaret. Det är som du säger ett rejält projekt, men då jag även har en annan båt som jag seglar med (en Amigo 23 för dagseglingar) så skulle jag kunna ha denna som ett 5-årsprojekt för att ställa den i ordning till sitt ursprungsskick så gott det går. Den är i övrigt snygg, men behöver massor med kärleksfull omvårdnad och en hel del pengar. Funderar på att ge ägaren som inte tagit i båten på många år ett skambud och riskera några kronor och min egen arbetstid. Den behöver repareras i fören med lagning av delamieringen/svullnaden efter frysskadan, ev öppning av laminatet inifrån på vissa delar med risk för rötskador i balsan, lagning med lämpligt material tex epoxi, troligen helt nya segel, sprayhood, bomkapell, ev ny motor och drev, nya fall och stag och skotlinor mm, nya ledningar och slangar osv osv... Hu, jag har snart övertygat mig själv om det vansinniga i denna idé, men...

Det är en vansinnigt snygg båt egentligen, och om man inte har så bråttom så kanske det kan gå. Det som oroar mig mest är skrovproblemen och risken för ev röta i balsalaminatet, resten går ju att ordna även om det kostar pengar med nya segel och motorer. Masten ser rak ut även om den är lite matt och medfaren. Jag ska i vart fall gå igenom den nogsamt och kolla allting innan jag ger ett eventuellt bud och sen får vi se. Budet blir lågt och har jag tur så tar han det inte och så kan jag släppa detta...

Om jag köper båten återkommer jag med info löpande, och torde väl i det läget gå in i er klubb.

Lars

Re: Re: Re: Ev köp av Lady

Hur gick det med ladyrenoveringen/köpet ?????