Lady Helmsman Web Forum

Frågor och tankar kring havets vackraste båt
Lady Helmsman Web Forum
Start a New Topic 
Author
Comment
Måla däcket?

Hej!
Är det fler som tycker att det är svårt att hålla det knottriga däcket vitt och fint (särskilt från fågelbajs när man ligger vid boj)? Blir lätt små gropar (skador?) som samlar smuts, så jag har funderat på om det kan hjälpa att måla med halkskyddsfärg. Har någon erfarenhet av detta?
Per H SWE 38

Re: Måla däcket?

Halkskyddet på mitt däck målades grått för sådär femton år sedan. Jag tror det gjordes med vanlig International 708, och det börjar bli lite slitet på topparna på knottret. Petter Tyrenius gjorde detsamma på SWE 177 förra vintern, det ser jättebra ut, jag tror han använde 709 som är efterföljaren till 708. På Tipssidan om däck så finns det ett foto på hans däcksring där resultatet syns.

Lycka till!

/GF

Re: Måla däcket?

Har målat runt rutor, snobb- och vattenlinje i år och hade tänkt att ta även däck, men jag hann inte. Har dock talat med både Hempel och International vid ett flertal tillfällen och har dragit slutsatsen att 2komp färg (typ Prefection 709) är det som gäller om det ska hålla. Se till att det är RENT!!! Grundfärg + minst 2 lager färg. För att slippa blanda halkanix i färgen har jag (efter tips) tänkt blanda matteringsmedel i sista strykningen. Gör även att man slipper reflektioner. Borde ge en bra yta tillsammans med strukturen i däck. Också blivit rekommenderad att använda naturhårspensel som släpper färgen bra för att inte fylla upp mönstret med färg. Jag har dock INTE testat ännu så ovanstående är än så länge bara välgrundade teorier. Hör gärna av dig om du hinner före med tips. (Kan tro att maskeringen är det som är mest arbetsamt och tidskrävande.) Jocke SWE 82